Diagnoza në kohë e kancerit – rritja e shanseve të suksesit të trajtimit

0
143

Shumica e pacientëve me kancer shkojnë tek mjeku shumë vonë. Sëmundja ka kohë për të kaluar në fazën e fundit të zhvillimit, kur praktikisht nuk ka asnjë shans për një shërim të suksesshëm. Gjendja më e rëndësishme, e cila do të rrisë shanset për shërimin e kancerit, është diagnoza e saj në kohë dhe fillimi i shpejtë i trajtimit. Në mjekësinë moderne, diagnoza e kancerit kryhet me metoda të ndryshme: përdorimi i oncomarkers, morfologjike, rrezatimi dhe endoskopia. Një shumëllojshmëri e tillë metodash që synojnë gjetjen e një formacioni malinj, shpjegohen nga një numër i madh variantesh të zhvillimit të kësaj patologjie.

Diagnoza e kancerit duke përdorur teknika endoskopike është aktualisht mënyra kryesore për zbulimin e hershëm të llojeve të tilla të tumoreve malinje që ndikojnë në mukozën e organeve të uritur. Studimi është i përshtatshëm për thjeshtësinë, sigurinë relative, si dhe informatizimin e lartë. Kjo bën të mundur përdorimin e tij si në ambientet ambulatore dhe ambulatore, duke ndihmuar në zgjidhjen e problemeve të ndryshme diagnostikuese, si dhe në kryerjen e monitorimit profilaktik të pacientëve. Diagnoza e kancerit të stomakut kryhet në këtë mënyrë.
– ndihmon në diagnostikimin e neoplazmave sinkronike primare;
– lejon të diagnostikojë format e fshira dhe të vogla të fazave fillestare të sëmundjeve onkologjike;
– zbulon të gjitha ndryshimet e mundshme në mukozën e organit të uritur për të formuar më pas një grup rreziku, pasuar nga mbikëqyrja që synon zbulimin në kohë të kancerit;
– ndihmon për të dalluar neoplazmat beninje nga malinje;
– përcakton formën e rritjes së një tumori malinj, dhe gjithashtu me saktësi nënkupton lokalizimin dhe prevalencën e procesit patologjik;
– Përmirëson ndryshimin e sfondit, i cili zhvillohet në organin e prekur nga procesi i tumorit;
– vlerëson efektivitetin e trajtimit pa marrë parasysh natyrën e tij, qoftë rrezatimi, droga apo kirurgjikale;
Thelbi është që pacienti të marrë një mostër të organit të prekur. Kjo ndihmon për të përcaktuar se cilat ndryshime kanë shkaktuar procesin e tumorit. Pas kryerjes së një kursi të terapisë me barna ose rrezatim, një biopsi do të ndihmojë në përcaktimin e ndryshimeve që kanë lindur si rezultat i trajtimit të vazhdueshëm. Kjo metodë përdoret për të diagnostikuar kancerin e lëkurës.
Procedurat që synojnë zbulimin e kancerit, gjithashtu përfshijnë përcaktimin e niveleve të gjakut të substancave të veçanta – oncomarkers, shuma e të cilave rritet në lëngjet biologjike në praninë e një tumori malinj. Prandaj, pas zvogëlimit të numrit të personave me aftësi të kufizuara, mund të flasim për efektin pozitiv që jep trajtimi.
Mos harroni se diagnoza në kohë e kancerit do të rrisë në masë të madhe shanset për një efekt pozitiv të terapisë.

SHPËRNDAJE